MK BREEDING DISCUS POZAMENO OD REEFZONE

Friday, February 16, 2007

Odrzuvanje

Za da opstane eden akvarium podolgo vreme vo sostojba isto kako sto e postaven na samiot pocetok potrebno e da mu se obrati pogolemo vnimanie i paznja vo odredeni denovi od nedelata.
Znaci akvaristikata ne e samo hranenje na ribite i gledanje koga ke se porodat i zasaduvanje na trevite...
Spored mene eden od najbitnite momenti e akvariumot pravilno da bide formiran i pravilno da se oddrzuva.
Znaci eve nekolku soveti za toa sto treba da se pravi na nedelno novo.
Znavi vo zavisnost od vidot na ribite koi gi cuvame potrebno e da se smeni 30% voda od veke formiraniot akvarim, znaci zimame crevo go stavame vo sanitaren cvor i ostavame da istece 30% od akvariumot . Potoa se vraka veke spremenata voda znaci potrebno e da bide otsotjana eden den a dokolku se cuvaat poproblematicni ribi vodata treba da se tretira so drugi sredstva protiv hlor i sl
Vtorata rabota sto spored mene e mnogu bitna e usisuvanje na dnoto na akvariumot , znaci zimame plasicna flasha isecena od dolnata strana ja pricvrstuvame na crevo i ja zakopuvame vo pesokot, sirinata na flasata ne dozvoluva usisuvanje na pesokot tuku naprotiv od pesokoto izleguvaat site necistoti koi ostanuvaat od hranennjeto na ribite.
Se usisuva cela podloga ednas dva pati meseceno.
Tretata rabota sto treba da se napravi e da se pominat staklata so obicna vileda, ne preporacuvam magnet bidejki dovolno e da se napravi eedna pogolema recka na prednoto staklo koja ke vi bode oci pri sekoe nabljuduvanje na vasiot akvarium.
cetvrtata rabota sto treba da se napravi ako imate kanister e da se iscisti ednas vo dva meseci, no morame da vnimavame na pozitivnite bakterii koi se vo bio kouglite ili plastikata koja ja imame staveno vo kanistarot.
znaci biokuglite se mijat/plaknat isklucivo vo akvarium, bidejki mienje na biokuglite s0o zeska voda ili hloriorana voda gi unistuva pozitivnite bakterii.
Znaci se na se imame cetiri raboti koi ne se taka teski za da bide akvariumot vo odlicna forma i izgled...
Znaci uste ednas
1. Promena na voda 30% ednas nedelno 15 min.
2. Usisuvanje na dnoto 2 pati mesecno 15 min
3.brisenje na vnatresni i nadvoresni strani na stakloto 1 nedelno 15 min
4. Cistenje na kanister ednas vo dva meseci 30 min

Znaci se na se okoliu 1 cas rabota posle koja ke bidete zadovolni i vie i ribite na vas ostavam vie da odlucite koj den od nedelata ke mu se posvetite na vasiot akvarium

1 comment:

Anonymous said...

Зашто не:)