MK BREEDING DISCUS POZAMENO OD REEFZONE

Friday, February 16, 2007

Problem sa Vodom

Jedno od cestih stanja koja pocetnik moze zateci u svojem akvariju je mutna voda. Cak i uz dobru filtraciju, redovno ciscenje sljunka i djelomicne izmjene vode, ova pojava nije rijetkost. Sto nije u redu?

Ako eliminiramo mogucnost da ste prilikom postavljanja akvarija ulijali prljavu vodu, postoje jos dva moguca razloga mutne vode:

  • bakterije (sivkasta boja vode)
  • alge (zelenkasta boja vode)

Bakterije su obavezna pojava u svakom akvariju. Kolika je njihova populacija i i kojoj je vrsti rijec oisi o stanju u akvariju. Nitratne bakterije su nuzna pojava koje se razvijaju na mediju u filteru, ali i u supstratu akvarija. Uloga im je ta da razgradjuju nitrate u vodi te iz njih stvaraju manje opasne nitrite. Ako imaju dovoljnu povrsinu za razvoj,ove bakterije ce kolonizirati medij u filteru vec nakon 14 dana (to razdoblje se zove sazrijevanje filtra). Tokom tog razvoja nikako nemojte drzati ribe u akvariju, jer ce se razina nitrata dignuti do vrlo opasne razine, smrtonosne za vecinu riba. Nakon 14 dana bakterije razgrade vecinu nitrata i akvarij je siguran. Ostale vrste bakterija mogu biti uzrocnici bolesti, ali i mutne vode. Posto se bakterije hrane otpacima u akvariju, pripazite koliko hrane dajete ribama. Vecina riba ima tako formirana usta da hranu uzimaju sa povrsine, pa im hranidba na dnu donekle predstavlja problem. Sva ta nepojedena suha hrana (pahuljice) trune i time stvara idealnu podlogu za razvoj bakterija. Da bi to sprijecili, kombinirajte razne vrste hrane, osim pahulja. Takodjer izbjegavajte jednokratnu hranidbu. Ribe hranite vise puta dnevno u manjim kolicinama. Ako i nakon promjene rezima hranjenja, na dnu ostaje hrane, nabavite neke ribe dna, somove ili plecoe. Oni imaju usta tako formirana da se mogu hraniti iskljucivo sa dna, pa ce ocistiti svu hranu koja je ostala na dnu. No te ribe nisu strvinari, te im treba omoguciti dovoljnu kolicinu hrane i iz ostalih izvora, a ne samo ono sto si sami pronadju na dnu.

Cvjetanje akvarija ili pojava prekomjernih algi u vodi moze predstavljati velik problem. Postoji nekoliko vrsta algi, od toga su vecina bakterije, a tek samo zelene alge su zapravo biljni organizmi. Zelene alge su takodjer obavezna pojava u akvariju, te ako ih ima u razumnim kolicinama sluze kao lijep dekor na kamenju drvecu i biljkama. Ako zelenih algi ima previse, voda se muti, staklo se zazeleni i akvarij gubi svoj izgled. Razlog tome je prevelika kolicina svjetla: ili imate prejake zarulje, ili je akvarij na suncevom svjetlu. U mojem slucaju, iskustvo je pokazalo da su se alge redovito javljale u akvariju sa obicnim zaruljama, nakon prelaska na fluorescentne cijevi, alge su nestale.

Plave i smedje alge (bakterije) su vrlo opasne i otrovne. Nastaju kao rezultat losih uvjeta u akvariju. Jedini nacih da ih se rijesi je promjena velikog dijela vode, poboljsanje kvalitetet zivota u akvariju, te eventualno tretiranje nekim preparatom protiv algi (algex).

Kako sprijeciti nastanak i prekomjerni rast algi u akvariju:

  • odrzavajte broj riba, cikluse promjene vode i cikluse hranidbe tako da se nitrati ne akumuliraju iznad 25ppm
  • dodajte kalij redovno, on ce omoguciti da bilje bolje apsorbira hranu kojom se hrane alge
  • koristenje filter medija koji apsorbira fosfate u vrijeme uneravnotezenosti hranjivih tvari moze pomoci
  • dvotjedne djelomicne promjene vode pomazu u izlucivanju viska hranjivih tvari i odrzavanju zdravog okolisa. - ceste promjene vode nisu dobre
  • tekuca gnojiva za bilje su vrlo korisna no pazite da ne ih ne predozirate
  • pripazite na razinu zeljza u vodi, zeljezo je nuzno za rast biljaka
  • u pocetku koristite bilje koje brzo raste
  • poznavanje svojstava vode koju koristite moze vam pomoci da odredite treba li ili ne dodati koji element
  • redovite cistite akvarij, uklanjajte mrtve organizme i otpale dijelove biljaka
  • nivo fosfata mora biti sto manji
  • dodavanje dusicnih i fosfatnih gnojiva direktno kod korijenja biljaka moze pomoci, ali samo ako nemate podni filter.
  • dodaci za substrat omogucite ce bolji rast biljaka
  • dodavanje CO2 u vodu stimulira rast biljaka, ali pripazite na pH vrijednost
  • koristite prirodne lijekove poput zivotinja koje jedu alge

No comments: